fbpx

Den 8. udbudsrunde for udvinding af olie i Nordsøen

Broderi og foto af Stine Isaksen.

Regeringen og andre partier roser i dag sig selv for at være visionære omkring den grønne dagsorden, fordi man dropper den 8. udbudsrunde for udvinding af olie i Nordsøen.

Men lad os lige faktatjekke en gang:

De fleste af disse partier har tidligere buh’et ad Alternativet, fordi vi i lang tid har været fortalere for at droppe udvindingen af olien i Nordsøen, og kaldt os “økonomisk uansvarlige”, fordi det potentielt vil koste os penge.

Så sent som for et år siden mente de fleste af disse partier, at vi skulle holde fast i udvindingen, til trods for, at vi havde et klimavalg i 2019.

Men nu er denne aftale så kommet i hus. Så langt, så godt, og det skal regeringen og de andre partier trods alt have stor ros for.

Men tre ting irriterer mig lidt:

✔️ Den nuværende aftale tillader stadig udvinding frem til 2050, men vi har i fællesskab besluttet, at vi allersenest skal være klimaneutrale i 2050. Derfor duer det altså ikke, at vi sætter skæringsdatoen samme sted, da det er alt for sent. Alternativet mener derimod, at Danmark som land skal gå i front, og være klimaneutrale i 2040.

✔️ Jeg er klar over, at aftalen er lavet i forligskredsen, og at Alternativet såvel som Enhedslisten ikke er blevet inviteret med her – men det ville stadig være god stil at invitere de partier der har talt for denne politiske kurs med i sådan en aftale og/eller give dem credit. Det er trods alt er hjerteblod for os, og noget som vi har kæmpet for i mange år.

✔️ Aftalen kommer efter at Total (der nok ville være den realistiske vinder af udbudsrunden) trak deres bud tilbage for nylig. Spørgsmålet er, ville man også have droppet udbudsrunden, hvis det ikke var sket, eller snupper man bare muligheden for at score grønne points, nu man alligevel er tvunget til det?

Til trods for min kritik her, er jeg dog stadig enormt glad for det opnåede resultat, uanset hvem der tager æren for det.

Leave a Reply

%d bloggers like this: